Kek Batik Milo

Monday, 10 December 2012

Selamat petang anak - anak murid cikgu. Waktu cuti sekolah bolehlah belajar menyediakan juadah yang ringkas tetapi enak. Pasti memikat hati seisi keluarga. Mari cuba resipi di bawah.

Bahan-bahan (1 dulang)
250 g biskut marie – patah 2
150 g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan air
4 biji telur
Cara-cara
  1. Campurkan milo, serbuk koko, esen vanilla, susu pekat, air dan telur di dalam periuk. Kacau sehingga sekata dan panaskan dengan api yang perlahan.
  2. Masukkan butter ke dalam periuk dan kacau sehingga adunan menjadi pekat. Kemudian tutup api.
  3. Masukkan biskut marie dan gaul sehingga sekata.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan.
  5. Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.


                                        

3 comments:

Lee Soo Wa said...

Terima kasih atas perkongsian maklumat anda.

Fazilah Hashim said...

Terima kasih. Bolehlah cuba resipi.

lee yingpeng said...

terima kasih atas perkongsian

Post a Comment

Followers